Comisia Europeana cere companiei de jocuri video Valve sa inceteze cu restrictiile din zona EU

Comisia Europeana a aruncat o privire la modul in care jocurile PC sunt aduse si comercializate pe teritoriul statelor europene si nu a fost incantata deloc de ce a vazut. Astfel a emis o declaratie plina de obiectii orientata catre compania americana Valve al carui portal online “Steam” este cel mai mare magazin pentru jocuri PC din lume si catre cinci distribuitori de astfel de jocuri: Bandai Namco, Capcom, Focus Home, Koch Media si ZeniMax.

Comisia este de parere ca aceste entitati violeaza anumite norme antimonopol impunand restrictii geografice la produsele pe care le vand. Valve si ceilalti cinci sunt acuzat ca au recurs la ceea ce se numeste geo-locking pentru jocurile vandute prin platforma Steam pentru Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia si in unele cazuri Romania, ceea ce contravine scopului Uniunii Europene de a creat o piata digitala unica.

Efectul pe care geo-locking il are este ca aceasta impiedica cetateni din state mai bogate decat cele mai sus mentionate sa cumpere jocurile mai ieftin de pe teritoriul acestora dupa care sa se intoarca cu ele si sa le joace la ei acasa.

Acesta este doar inceputul investigatiilor in aceasta chestiune si este randul celor vizati sa raspunda. In cazul in care Valve si celelalte companii nu vor sa se plieze pe reglementarile europene si vor continua sa practice aceleasi metode vor fi si repercusiuni. Momentan se asteapta o replica prin care se accepta regulile sau poate in raspuns vor fi niste contra-argumente demne de luat in seama de catre CE. Cert e ca daca se insista cu aceasta chestiune si nu se ajunge la nici un consens, companiile risca amenzi de pana la 10% din veniturile anule, ceea ce pentru Valve ar reprezenta o suma pe care nu cred ca sunt dispusi sa o plateasca.