Liposucția

Liposucția este o procedură cosmetică folosită pentru a îndepărta grăsimea corporală nedorită. Vizează zonele mici de grăsime care sunt greu de eliminat prin exerciții fizice și o dietă sănătoasă. Aceste zone ale corpului care au tendința de a aduna depozite de grăsime sunt: fesele, șoldurile, coapsele și burta.

Scopul este de a modifica forma corpului, iar rezultatele sunt în general de lungă durată. Funcționează cel mai bine la persoanele care au o greutate normală și în zonele în care pielea este strânsă.

Liposucția poate fi efectuată din motive cosmetice sau pentru a trata anumite afecțiuni de sănătate, cum ar fi:

 • limfedemul – o afecțiune pe termen lung care provoacă umflarea brațelor și picioarelor,
 • lipoedem – o afecțiune în care există o acumulare anormală de grăsime în picioare, fese și coapse.

Dacă vă gândiți să faceți o liposucție din motive cosmetice, gândiți-vă foarte bine înainte de a continua. Poate fi costisitor, rezultatele nu pot fi garantate și există riscuri de luat în considerare. Este o idee bună să-i spuneți mai întâi medicului dumneavoastră de familie. Asigurați-vă că operația estetică este potrivită pentru dumneavoastră.

Ce presupune?

Liposucția se efectuează de obicei sub anestezie generală, deși un anestezic epidural poate fi utilizat pentru liposucția pe părțile inferioare ale corpului. Chirurgul va marca pe corpul dumneavoastră zona în care trebuie îndepărtată grăsimea. El ar urma să:

 • Injecteze această zonă cu o soluție care conține anestezic și medicamente, pentru a reduce pierderea de sânge, vânătăile și umflarea
 • Sparge celulele adipoase folosind vibrații de înaltă frecvență, un puls laser slab sau un jet de apă de înaltă presiune
 • Face o mică incizie (taie) și introduce un tub de aspirație atașat la o mașină de aspirare (pot fi necesare mai multe tăieturi dacă zona este mare)
 • Împinge tubul de aspirație înainte și înapoi pentru a slăbi grăsimea și a o aspira
 • Scurge orice exces de lichid și sânge și bandaja zona tratată

Aceste lucruri durează de obicei 1 până la 3 ore. Majoritatea oamenilor trebuie să rămână în spital peste noapte.

După procedură

După liposucție, veți fi îmbrăcat cu un articol compresiv. Acest lucru ajută la reducerea umflăturilor și vânătăilor și trebuie purtat constant timp de câteva săptămâni după operație. Este posibil să fie necesar să luați antibiotice imediat după procedură pentru a reduce riscul de infecție. Majoritatea oamenilor iau, de asemenea, analgezice, pentru a ușura orice durere și umflături.

Recuperare

Dacă ai avut o anestezie generală, cineva ar trebui să te conducă acasă și să stea cu tine în primele 24 de ore. Cât timp va trece până te vei putea întoarce la muncă va depinde de o serie de factori, cum ar fi tipul de muncă pe care îl faci și cât de mult din corpul tău a fost vindecat. Același lucru se va aplica și pentru cât timp va trece până când vei putea conduce. Ar trebui să discuți acest lucru cu chirurgul tău. Bandajul sau corsetul pot fi scoase în timp ce faci duș. Va trebui să eviți activitatea intensă timp de până la 4 – 6 săptămâni. Rezultatele procedurii nu sunt întotdeauna vizibile până când edemul a scăzut. Poate dura până la 6 luni pentru ca zona să se vindece complet. După aproximativ o săptămână cusăturile vor fi îndepărtate (cu excepția cazului în care ați avut cusături dizolvabile). La 4 până la 6 săptămâni ar trebui să poți relua orice sport de contact sau activități obositoare pe care le-ai face în mod normal.

Efecte secundare de așteptat

Este normal după liposucție să aveți:

 • Vânătăi și edem, care pot dura până la 6 luni
 • Amorțeală, care ar trebui să dispară în 6 până la 8 săptămâni
 • Cicatrici
 • Inflamația zonei tratate sau a venelor de dedesubt
 • Fluid provenit din tăieturi
 • Glezne umflate (dacă picioarele sau gleznele sunt tratate)

Sursa: