Verigheta, un simbol pagan, in perspectiva crestineasca

Poate, citind istoria perechilor de verighete, ai aflat ca acestea sunt un simbol vechi, mult dinainte de crestinism. Poate te-ai si intrebat de ce se foloseste in biserica si, mai ales, daca este corect ceea ce facem din punct de vedere crestin…

De fapt, crestinismul de azi este destul de eclectic: aduna obiceiuri, traditii si intelegeri din multe alte religii si le impune ca si cum ar fi ale lui. Explicatia este de ordin politic (cine ar fi crezut): in trecut, teritoriile cucerite si care trebuia sa fie crestinate, erau atent studiate in religia si traditiile lor. Apoi, elementele specifice poporului respectiv, erau absorbite de crestinism si prezentate la fel, pentru ca oamenii sa accepte mai usor religia impusa. Astfel, se crea o simbioza si, usor, usor, popoarele respective isi pierdeau identitatea religioasa. Adoptarea verighetelor ca simbol al dragostei, in crestinism, este unul dintre aceste aspecte.

Verighetele si crestinii

Initial, verigheta a fost facuta din fier. Insa, in primele secole ale crestinismului, aceasta incepuse sa fie facuta din aur. Asta pentru ca aurul este un element destul de popular in crestinism: pocale din aur, cruci din aur, chiar si biserici din aur (Biserica Trei Ierarhi din Iasi a fost acoperita cu aur, dandu-i-se foc de catre turci ca acesta sa fie topit. In zilele noastre, pana la renovare, inca se mai gaseau locuri pe ea unde se putea vedea aurul.)

In crestinism, verigheta a primit un alt simbol decat cel clasic. Initial, ea era purtata pe inelarul mainii stangi, loc pe unde se credea ca trece o vena principala care face conexiunea direct cu inima, simbol al dragostei pe care cineva o purta altcuiva. Apoi, ea a inceput sa fie un simbol al credintei, armoniei si al iubirii reciproce.

Conotatia religioasa pe care o dau crestinii verighetelor are urmatoarea logica in spate: daca voi va casatoriti in biserica, atunci o faceti in fata lui Dumnezeu. Astfel, ea este amintirea unui juraman sfant. Inainte de crestinism, in relatia a doua persoane erau doar ele doua. Crestinismul a introdus o a treia, chiar si o a patra sau a cincea persoana: Dumnezeu, Isus, Fecioara, preotul, nasii. A scos intimitatea dintre doua persoane si a facut-o o chestiune publica.

Este corect? Depinde cum intelegi. Pentru un om care nu pune atat de mare pret pe simboluri, verigheta poate semnifica doar iubirea pe care o poarta persoanei alese. Pentru un crestin, insa, lucrurile se complica.

Ce semnifica verigheta pentru tine?

Dar nu ce semnificatie au dat ei verighetei conteaza, ci semnificatia pe care o dati voi. Noi propunem o varianta mai simpla, care pastreaza intimitatea relatiei voastre.

Propunem ca verigheta sa insemne ca acolo, undeva, aveti un „acasa”. Ca orice vi s-ar intampla intr-o zi, undeva, acolo, aveti pe cineva care sa va primeasca cu bratele deschise si sa va linisteasca. Este un privilegiu pe care nu multi il au. Propunem ca verigheta sa insemne, pentru tine, exact ce inseamna familia ta pentru tine. Nu ce vor ceilalti, nu ce vor crestinii, nu ce scrie pe site-uri. E realitatea voastra de cuplu si doar voi doi aveti dreptul sa v-o definiti, impreuna cu simbolurile atasate de ea. Daca pentru tine verigheta inseamna ca Marti seara vedeti filme si mancati popcorn, atunci asta sa insemne. E dreptul vostru!